Opererades i Uppsala efter en second opinion. Foto: TT

Hudiksvalls sjukhus kritiseras efter vård av 7-åring

Publicerad

En 7-årig pojke som skadad knät i en cykelolycka sökte vård på Hudiksvalls sjukhus. Man missade då en skada på korsbandet. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg sjukhuset för att inte ha agerat i tid.

Vid en första röntgen hittade man ingen skelettskada och pojken skickades hem. Pojken fortsatte dock att ha ont och sökte vård igen. Efter en dryg månad beställdes en magnetkameraundersökningsom visade att korsbandsfästet hade lossnat. Man avvaktade sedan läkning i fyra månader. Först ett år efter skadan opererades den haltande pojken.

Opererades i Uppsala

Operation gjordes efter en så kallad second opinion på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Enligt anmälan fick pojken starka smärtor efter operationen och anmälaren ställer sig frågande om smärtorna hade varit mindre ifall operation utförts tidigare.

IVI skriver att uppföljningen av patientens besvär efter akutbesöket var passiv vilket bidragit till att diagnosen av skadan fördröjts. Samt att en mer aktiv uppföljning skulle ha skett av patienten efter att skadan diagnosticerats.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.