Förväntansfulla ungdomar väntar på lottning av feriejobb. Foto: Lina Abusagr/SVT

Huggsexa om åtråvärda jobb i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Det var hög ljudvolym och trängsel på Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet när det i veckan var dags för årets informationsmöte och utlottning av sommarens feriejobb.

Sedan flera år tillbaka lottar Gävle kommun ut feriejobb till ungdomar födda 2001 eller senare.

– Det är viktigt för ungdomarna att kunna tjäna egna pengar. Sen är det även viktigt för Gävle kommun att nå ut till ungdomarna och uppfattas som en potentiell och attraktiv arbetsgivare, säger Ever Alvarado på Arbetsmarknadsenheten.

Fler än väntat ville vara med på utlottningen

Den stora salen på Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet var på måndagen fylld till bristningsgränsen. Runt ett 120 tal ungdomar hade sökt sig till kommunen informationsmöte för att vara med och fightas om de åtråvärda platserna.

– Jag är jättenöjd, säger Mehmet Yasar. Jag har fått en plats på Vallbacksskolan och ska hjälpa barn som har lite svårt med matte eller andra ämnen.

Rättvis fördelning för att så många som möjligt ska få ett jobb

För att så många ungdomar som möjligt ska få tillgång till ferieplatserna så kommer arbetsperioden att vara begränsad till tio dagar per ungdom. För att vara kvalificerad till ett feriejobb måste du vara född 2001 eller tidigare. Tilldelningen av arbetsplatser görs på Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet.

Feriearbete finns inom följande arbetsområden:

– Barnomsorg

– Skola/fritidshem

– Omvårdnad/arbete med funktionshindrade

– Kultur/fritid

– Praktiskt arbete/underhåll

Tilldelningen av feriejobb pågår på Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet även den 15/5 och 16/5, klockan 16:30- 20:00.

Adress: Jägargatan 2, använd ingången från Falkvägen på grund av ombyggnation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.