Fordon som husbilar och husvagnar förvaras i förråden. Foto: TT

Hur tungt jag får lasta husvagnen?

Publicerad

Många vet inte hur mycket man får lasta på släpvagnen eller i husvagnen om man har B-kort, enligt trafikpolisen. Här nedan har vi samlat all information du behöver kring lastvikt i husvagnen eller ditt släp.

B-körkort:

Max 3500 kilo totalvikt för bil och släp

– bilens tjänstevikt

– släpets tjänstevikt

= lastvikt (det man max får lasta i bilen och släpet)

För bilen

Bilens tjänstevikt: Fordonet + föraren + bränsle + reservdäck

Bilens lastvikt: Passagerare (68 kilo per person), bagage, takbox

För husvagnen

Husvagnens tjänstevikt: Vagnen med fast inredning som kyl och spis och en gasolflaska, ibland kan vagnen vara registreringsbesiktad med AC i tjänstevikten.

Husvagnens lastvikt: Vatten i vattentanken, förtält, utemöbler, innehåll i kylskåp, köksredskap och packning. AC och solcellsanläggning som inte ingick i registreringsbesiktning.

För släp

Både bil och släp har en egen högsta tillåtna lastvikt som inte får överskridas. Packning kan omfördelas mellan bil och släp för att undgå att överskrida fordonets egna lastvikt. Dock får totalvikten aldrig överskrida 3500 kilo för hela ekipaget om man har B-behörighet.

Tar man utökad behörighet, B96 får den totala vikten för hela ekipaget vara 4250 kilo.

Transportstyrelsen har en släpvagnskalkylator där man kan slå in fordonets och släpets registreringsnummer och få fram hur mycket man får lasta.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer