Foto: Markus Dahlberg/SVT

I natt trycktes sista tidningen i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1895 har det tryckts dagstidningar på Hattmakargatan i Gävle, så när sista tidningen lämnade pressen i natt gick en epok i graven. Från och med i morgon kommer Arbetarbladet och Gefle Dagblad att tryckas i Falun.

Tidningstryckaren Jessica Palmgren trycker på startknappen som startar den stora tryckpressen i det gamla tidningskvarteret för sista gången.

– Det är lite tufft, jag har varit här i 21 år så det är vemodigt, säger hon.

2015 lade Mittmedia ner sitt tryckeri i Hudiksvall och när den nu Bonnierägda koncernen avvecklar Gävletryckeriet så är det också de sista dagstidningarna som trycks i länet. Förändrad nyhetskonsumtion och vikande upplaga uppges vara orsaken.

– Tryckpressen kommer att gå till skrot. Vi har försökt sälja anläggningen men som det ser ut nu i medievärlden så finns det inte någon användning för en sådan här press, säger Peter Lindberg, platschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.