Foto: Cecilia Eriksson Granér / SVT

Efter brutala mordförsöket – döms till 14 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De träffades på tåget och offret ”kunde varit vem som helst”. Den 46-årige man som stått åtalad för försök till mord i Hudiksvall i somras dömdes idag till 14 års fängelse i Hudiksvalls tingsrätt. Efter den brutala misshandeln med ett betongblock har offret fortfarande allvarliga skador.

– Jag fick ett raseriutbrott, en drogutlöst snedtändning, sade den dömde under rättegången.

Händelsen inträffade i juni i år utanför Hälsinglands museum i Hudiksvall, och mannen gick själv till polisstationen och berättade vad han hade gjort.

Kände inte varandra

Gärningsmannen, som är från Hudiksvall, och offret, som är från Jämtland, var inte bekanta sedan tidigare, utan träffades för första gången den aktuella dagen, och slog följe på tåget till Hudiksvall.

46-åringen har uppgett att hans minnen är suddiga efter att de kom fram, men att han bestämt sig för att ta livet av offret – och att det ”kunde varit vem som helst som kom i vägen.”

Slog med sten och betongblock

Den dömde började då slå offret, som vid det här laget låg och sov – först med en sten som vägde omkring fem kilo, och sedan med ett betongblock som vägde omkring elva kilo. Totalt slog han offret närmare 20 gånger i huvudet.

Offret har idag så pass allvarliga skallskador att han behöver vård dygnet runt. I rättsintyget framgår det att han mest troligt skulle avlidit på plats om han inte fått vård direkt.

Ingen allvarlig psykisk störning

Den dömde mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Tingsrätten bedömer att det är utom rimligt tvivel att 46-åringen försökt döda mannen.

Döms för försök till mord

Bland annat framkommer det av hans egna uppgifter, samt att han enligt domen ”haft tid att besinna sig” efter att han slagit mannen med stenen – men ändå valt att hämta betongblocket.

Mannen själv erkänner gärningen och döms till 14 års fängelse för försök till mord. Han ska också betala ett skadestånd på omkring 175 000 kronor till brottsoffret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.