Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LEXMARIAPELLE Foto: SVT

Ingen anmälan efter Pelles felaktiga cancerdiagnos: ”Jag tycker att det är rent åt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Pelle Magnell fick besked om att han hade obotlig cancer och kort tid kvar att leva. Ett halvår senare visar det sig att läkarna gett honom fel diagnos. Nu är Region Gävleborgs internutredning klar. Och man tänker inte lämna in en Lex Maria-anmälan.

– Det är rent åt helvete, tycker att de skulle lämnat in en anmälan till IVO. Men eftersom de kommit fram till att inte göra en anmälan så får jag väl göra det själv, säger Pelle Magnell.

Enligt region Gävleborg ska felbehandlingen ha orsakat en allvarlig vårdskada för att det ska bli aktuellt med en Lex Maria- anmälan – vilket de anser inte har skett i Pelle Magnells fall.

– Enligt Lex Maria ska skadan vara allvarlig. Med allvarlig menas att personen i fråga ska ha bestående men, förlängd sjukvård eller avlidit. Och så är det ju inte i det här fallet. Sen kan man förstås som enskild individ bli besviken att vi inte gör den här anmälan. Det har jag full förståelse för. Men jag måste följa protokollet, säger John Mälstam, chefläkare hos Region Gävleborg.

Det var i november förra året som SVT Gävleborg i samarbete med Uppdrag granskning berättade om hudiksvallsbon Pelle Magnell som fick höra av sin läkare att han hade obotlig cancer. Han började därmed planera att han skulle dö. Men diagnosen var felaktig. Pelle Magnell var helt frisk, ett besked han fick via brev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer