Foto: SVT

”En olycklig omständighet” – Inget åtal efter tågolyckan i Hofors

Uppdaterad
Publicerad

Det var i mars som ett persontåg på väg mot Falun kolliderade med en lastbil strax norr om Hofors. Polisen inledde en förundersökning om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada men det har nu lagts ner.

Ombord på tåget befann sig totalt 24 personer varav sju personer skadades lindrigt i samband med olyckan. Föraren till lastbilen klarade sig också oskadd.

– Förundersökningen är nerlagd och det kommer inte gå vidare till ett åtal. Nu när vi läst igenom förundersökningen, alla förhör och andra åtgärder vi gjort, anser vi att oaktsamheten inte varit så hög att det varit brottsligt. Det var en olycklig omständighet, säger polisens förundersökningsledare Stefan Löfberg.

Fastande på spåret

Förundersökningen som har varit omfattande, innehåller utredningar från bland annat polisen, Trafikverket och andra aktörer. Många förhör har hållits och det man slutligen landat i är att föraren av lastbilen på något sätt har fastnat på spåret.

– Det är en rutinerad lastbilschafför som i många år kört samma rutt. Han vet precis hur vägen ser ut och hur den funkar. Han fastnade på spåret och har inte gjort fel, säger Stefan Löfberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.