• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Polisen kommer inte att inleda eftersök efter den saknade 74-åringen då de inte har något specifikt att gå på i nuläget. Men Missing people kommer att mobilisera för ett sök direkt de får klartecken från polisen. Foto: SVT

Polisen har för lite att gå på – inget eftersök efter 74-åring

Publicerad

Polisen kommer i nuläget inte att inleda ett eftersök efter den 74-årige man som försvann från Hudiksvall i lördags.
– Frivilliga får söka om de vill, men vi måste ha mer att gå på först, säger Mikael Hedström, polisen.

Den 74-årige mannen sågs senast vid 14-tiden i lördags. Han befann sig då vid torget Möljen och skulle ta bussen hem, men kom aldrig fram till hemadressen.

– Vi har pratat med vänner, bekanta och anhöriga och fått tips på platser dit han kan ha åkt men det har inte lett någonstans, säger Mikael Hedström.

Inga tips har hjälpt

Inga av de tips som kommit in har lett någonstans heller. Mannen är dement, men mycket rörlig och därför har polisen beslutat att inte göra något eftersök på plats.

– Inte i nuläget. Vi behöver något mer specifikt om vi ska söka av ett område, som ett fynd i form av ett klädesplagg eller en ägodel som visar att han varit där. Han kan ha tagit sig långt bort, till exempel med buss, säger Mikael Hedström.

Men det finns inga tipsare som sett honom kliva på någon buss.

Missing People vill söka

För att Missing People ska kunna söka krävs det en begäran om hjälp från anhöriga eller polis. I nuläget har de fått en förfrågan från anhöriga, men de vill också ha klartecken från polisen.

– Vi söker inte om de säger nej, vi väntar på ett formellt svar först, men vår jour har kontakt med polisen och vi väntar på ett svar nu, säger Jonas Norman, Missing People Gävleborg.

Förbereder sig

Direkt de får klartecken kommer de att börja mobilisera folk för en skallgång.

– Vi kommer att lägga ut det på vår hemsida och på Facebook. Det kan bli frågan om en skallgång redan i dag, säger Jonas Norman.

Polisen fortsätter med inre spaningar och efterlyser tips från allmänheten.

– Om någon sett honom så vill vi så klart veta det. Har man hittat något som kan tillhöra honom så är det också bra att få reda på, det kan ge oss ett område att söka i, säger Mikael Hedström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer