Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Höstens inspark på Högskolan i Gävle ställs in på grund av den pågående pandemin. Foto: Sabina Pettersson/SVT

Nya högskolestudenterna i Gävle snuvas på insparken på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

En inspark med lek och skoj som lockar runt tusen studenter vid Högskolan i Gävle är inte hållbart när läget i världen är som det är. Restriktionerna gör att man inte kan genomföra insparken på ett säkert sätt och därför ställe Gefle studentkår in höstens inspark.

Varje höst och vår när nya studenter ska börja studera på Högskolan i Gävle välkomnas de med en så kallad inspark. Men någon sådan blir det inte denna höst då de restriktioner som finns på grund av pandemin gör det svårt att på ett säkert sätt genomföra en inspark.

– Vi engagerar runt tusen studenter både nya och gamla och i år såg vi inte att vi kunde göra det på ett tryggt sätt och då tog vi beslutet att i år får det bli annorlunda i år får vi ställa in, säger Petra Jönsson, ordförande för Gefle studentkår.

Alternativa lösningar

Gefle studentkår har sett att insparken gynnar studenterna i många aspekter dels för umgänge och dels för hälsan. Trots en utebliven inspark så jobbar man för att på andra sätt kunna genomföra andra aktiviteter som kan vara liknande det som görs under inspark när rekommendationerna väl tillåter det.

– Vi tittar på en mängd olika aktiviteter, men vi försöker göra en riskanalys kring varje aktivitet vi tänker oss, vi tittar på vad man kan göra ute eller i mindre grupper vi tittar även på digitala lösningar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet