Foto: TT

Inte alla kommuner hjälper spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Spelberoendes förening vill att kommunernas socialtjänster ansvarar för behandling för spelberoende, eftersom andra former av missbruk ligger på deras bord. Men kommunerna själva är kluvna i frågan.

Gävle är en av få kommuner i Gävleborg där socialtjänsten hjälper spelberoende.

– Vi har en terapeut som är specialutbildad mot spelmissbruk. Ibland får de spelberoende klienterna gå vanlig 12-stegsbehandling och det brukar fungera bra. Ibland är det individuella samtal som gäller. Vi har gett den här hjälpen i många år och kommer nog att satsa ännu mer framöver, svarar Gill Jönsson, chef på Beroendecentrum.

Skickas tillbaka

Grannkommunen Sandviken har en annan hållning:

– Vi hänvisar spelberoende till sjukvården i Region Gävleborgs regi. Spelberoende är deras fråga, jag tycker regelverket är tydligt på den punkten, svarar enhetschef Erik Persson.

Där tar det ibland stopp.

– Jag vet att regionen inte tycker regelverket är lika tydligt så det händer att de hänvisar tillbaka klienterna till oss. Men om klienterna utöver spelmissbruket har annan missbruksproblematik som alkohol och narkotika så kan vi hjälpa dem, säger Persson.

”Eftersatt område”

Inte heller Ockelbo anser att renodlat spelberoende är kommunens sak.

– De kan få hjälp om det finns kringfaktorer som drogmissbruk, annars är det Region Gävleborg som gäller, säger socialchef Palle Danielsson.

Hofors kommun genom enhetschef Pernilla Neumann, Söderhamns kommun genom verksamhetschef Malin Turfjell och Bollnäs kommun genom socialchef Tina Malmsson, ger samma svar som Ockelbo.

– Men det är ett eftersatt område i hela Gävleborg. Vi kommuner och regionen måste gemensamt hitta en tydlig ansvarsfördelning, säger Tina Malmsson.

I Nordanstig tycks dock inte ansvarsfördelningen vara otydlig.

– Spelmissbruk är vårt ansvar. Vi har egen personal som är utbildade inom KBT (kognitiv beteendeterapi, red:s anm.) när det gäller missbruk. Behövs det mer köper vi in den hjälpen, säger Kristina Berglund, socialchef i Nordanstig.

Oftast kombination av missbruk

Även Hudiksvalls kommun säger sig arbeta med spelmissbrukare.

– Det är oftast fråga om människor med spelmissbruk i kombination med annat missbruk. Det är ytterst sällsynt med endast spelmissbruk, säger Pia Andersson.

Hon svarar via en av SVT:s telefonsvarare och därför har vi inte kunnat fråga henne om hur Hudiksvalls kommun gör när spelmissbrukaren inte har annan missbruksproblematik.

I Ovanåker har tillförordnade socialchefen Urban Sundström aldrig varit medveten om att frågan om att hjälpa spelmissbrukare ens varit aktuell.

– Vi har ju en beroendemottagning och man får gå dit. Kan inte vi hjälpa så får vi slussa vidare. Någon slags hjälp får man, men om det är från oss eller någon annan...

Ljusdals kommun har inte gått att nå för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.