Roland Lindeberg är en av de ortsbor som ifrågasätter det avtal som lagts fram för att få bredband via fiber. Foto: SVT

Grannar pressas att betala för fiberanslutning

Uppdaterad
Publicerad

Många ser bredband via fiber som en tillgång och längtar efter sin tur att ansluta sig. Nu har turen kommit till Forsa, Hudiksvall, men intresset är så lågt att det är osäkert om det blir av.

Tillräckligt många boende i området ”Forsa med omnejd” är inte intresserade av fiber. 90 procent av alla permanentboende hushåll i det aktuella området måste ansluta sig för att det ska bli av. Men den 31 maj, som var den sista dagen att anmäla sig, hade bara 73 procent sagt ja. Slutdatumet hade då redan förlängts en gång. Nu förlängs det ytterligare en gång, till 31 augusti.

Knappt hälften ville ha fiber

När anmälningstiden gick ut för andra gången, 31 maj, var det bara 47 procent som hade sagt ja i byn Norrhoga. Där var intresset lägst, av de fyra områdena som innefattas i projektet.

Bland dem som inte sagt ja finns flera förklaringar. För lantbrukaren Roland Lindberg handlar det om hur avtalet är formulerat.

– Digitaliseringen sker i hela Sverige och kopparnätet tas bort så jag ser behovet. Men det motiverar inte att skriva på ett dåligt avtal, säger Roland Lindeberg.

Han och andra markägare är positiva till fiber och pratar med bolaget för att få till ett bättre kontrakt.

– Blir det ett bättre avtal kan vi skriva på i morgon, säger han.

Priset kan påverka

Roland Lindeberg vet inte riktigt varför intresset är så lågt just i Norrhoga.

– Det hänger inte på oss lantbrukare i alla fall. Men 16 000 kronor är mycket pengar. Villaägarna tycker kanske att det är för dyrt, säger han.

Detta har hänt

Det kommunala bolaget Fiberstaden meddelade invånarna i Forsa med omnejd att det var deras tur att få fiber, i början av året. De planerar att bygga ut stadsnätet med fiber.

För att projektet skulle bli av behövde 90 procent av hushållen som är permanentboende anmäla sig för fiber.

Sista datum för anmälan var 31 mars men när den dagen kom var det väldigt få som hade anmält sig. Tidsfristen förlängdes. Bolaget åkte ut till byarna för att informera. 31 maj gick tiden ut, för andra gången. Då var det bara 68 procent, i de fyra berörda byarna, som hade anmält sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.