IT-programmet på Polhemsskolan i Gävle anspassas för Microsoft

Uppdaterad
Publicerad

Unga i Gävle och vuxna i Sandviken. Med hjälp av Microsoft utvecklas gymnasieprogrammet på Polhemsskolan i Gävle och så startar en it-utbildning vid Centrum för vuxnas lärande i Sandviken.

Båda utbildningarna startar redan till hösten och är till för att ge en ökad kompetensförsörjning inom den växande moln och it-sektorn som kommer att behövas när Microsofts serverhallar som byggs i Gävle och Sandviken blir klara.

– Det finns ingen anledning att inte rigga inför framtiden, vi behöver höja kompetens på it-området oavsett Microsofts inträde i regionen eller inte, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Utbildningen i Gävle kommer att ingå i ordinarie programmet på Polhemsskolan, så det står öppet för vem som helst i Sverige att söka eftersom det handlar om gymnasiet. I Sandviken knyts vidareutbildningen till Centrum för vuxnas lärande och en ny kurs med it-inriktning kommer att hållas i Sandbacka Park.

– Vi räknar med att vara i gång i augusti och kommer att ta in 20 personer, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.

Microsoft har liknande ”Datacenter Academy” i bland annat Nederländerna, Irland och USA.

– Exakt hur många som kommer att arbeta vid serverhallarna i Gävle och Sandviken är inte klart än, säger Paul Englis från Microsofts huvudkontor i Seattle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.