Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Göran Angergård är hälso- och sjukvårdsdirektör i Gävleborgs län Foto: SVT/Arvid Jansson

Antikroppstester för allmänheten dröjer till hösten för gävleborgarna

Uppdaterad
Publicerad
Region Gävleborg är i full gång med självtester för pågående infektion av covid-19. Samtidigt som det är en fortsatt minskning av fall i sjukvården. Men möjligheten för antikroppstester dröjer.

Förra veckan började Region Gävleborg med självtester för alla som har symptom för corona. Men för den som vill kolla om man haft infektionen får den vänta till efter sommaren innan regionen erbjuder antikroppstester.

– Vi har kommit igång så vi tar på vår personal och den kommunala omsorgspersonalen, vad gäller allmänheten så håller vi på och sätter upp den men vi kommer inte ha resurser att dra i gång det under sommartid, det kommer komma efter sommaren, för det är ju så att vi måste prioritera de som tar hand om de sjuka, säger han. 

Endast två inlagda på IVA

I dagsläget är det endast två patienter som är inlagda med bekräftad smitta i Region Gävleborg. Senaste veckan har man istället haft en ökning av sådant som inte har med corona att göra.

– Vi är väldigt tacksamma att det går åt det här hållet, men vi är förstås oroliga för hur sommaren och ledighet ska påverkas hur vi umgås. Det här är förhoppningsvis ett tecken på att vi har lärt sig hur man ska umgås i covidtider, säger Göran Angergård, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Gävleborgs län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet