Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”IVO har identifierat allvarliga bristen i vården”, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO om granskningen av äldrevården. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/TT

IVO: Allvarliga brister inom covidvården på äldreboenden i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat covidvården på äldreboenden i landet. I Gävleborg konstateras nu flera brister.

IVO konstaterar brister i Gävleborg inom tre områden.

Det första området handlar om att äldre som bor på särskilt boende och deras närstående inte fått information och fått vara delaktiga vad det gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

Det konstateras även att vård i livets slutskede inte har skett i enlighet med det regelverk som finns under covid-19-pandemin för äldre som bor på särskilt boende.

IVO kräver också att regionen presenterar hur man ska se till att äldre som bor på särskilt boende får vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Det kan till exempel handla om att säkerställa tillgången till läkare så att patienten får en individuell läkarbedömning vid misstanke om eller konstaterad covid-19.

Hör Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, svara på kritiken här.

Granskningen

Visa

IVO:s granskning gäller Region Gävleborgs ansvar när det gäller medicinsk vård och behandling till äldre personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 som bor på särskilt boende.

Tillsynen inleddes med anledning av uppgifter om att äldre personer, som bor på särskilda boenden, inte fått god vård och behandling vid smitta av covid-19.

Förutom granskningar av patientjournaler har IVO gjort intervjuer med verksamhetschef och läkare vid primärvården samt sjuksköterskor vid de aktuella boendena. Intervju har också gjorts med hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Gävleborg.

Källa: IVO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet