IVO har beslutat att granska 91 boenden i Sverige där man anser att läget är allvarligt kring covid-19. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

IVO: Extra allvarligt på tre boenden i Gävleborgs län

Uppdaterad
Publicerad
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har under coronapandemin granskat landets 1 700 äldreboende. På 91 boenden beskrivs läget som extra allvarligt och de ska nu granskas ytterligare.
Tre av de boendena finns i Gävleborg.

De tre äldreboenden Vallongården, Vardaga Tallåsvägen i Gävle samt och Ängsbacken 2 i Sandviken. Två av dessa tillhör Gävle kommun och den sistnämnde Sandvikens kommun. IVO kommer nu att granska dessa boenden ytterligare för att kunna se vad som lett till detta.

Totalt är det 91 boenden som ska granskas runt om i Sverige.

40 kommuner pekas ut

Resultatet presenterades på en pressträff på tisdagen där socialminister Lena Hallengren (S) och Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, deltog.

Enligt Sofia Wallström står 40 kommuner för nästan 70 procent av alla dödsfall i covid-19 på äldreboenden. Utifrån det material som IVO presenterade under tisdagen så är Ovanåker och Älvkarleby två särskilt drabbade områden, som har en hög andel avlidna i Covid-19.

– Här har man den högsta andelen döda vid sina äldreboenden i förhållande till det totala antalet boende vid äldreboenden i kommunen, säger hon och fortsätter:

– Man kan alltså tolka det som att de här 40 kommunerna hittills har haft svårast med att dels begränsa smittspridningen och dels ge vård och behandling till de äldre.

IVO menar att det kan indikera att övriga 250 kommuner varit bättre på att hantera smittan på sina äldreboenden.

– Det kan bero på att smittspridningen inte har kommit lika långt i vissa kommuner, men det finns också flera kommuner där man haft en allmän smittspridning men där dödstalen har varit lägre, säger Sofia Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet