Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det finns privatpersoner som erbjudit sig att fixa en dörröppnaren åt William Österberg Berglund som sagt nej. ”Jag vill hitta en väg så alla andra i min situation slipper att kämpa”, säger han. Foto: Anders Sundin/SVT

”Jag ger mig aldrig” – ingen automatisk dörröppnare för William

Uppdaterad
Publicerad

Rullstolburna William Österberg Berglund, som vi berättat om tidigare, får ingen automatisk dörröppnare till hissen i sitt hus. Nu har förvaltningsrätten sagt nej till Williams överklagan efter att kommunen först nekat honom bostadsanpassning i trapphuset utanför hans lägenhet.

– Man blir både besviken, arg och allt du kan tänka dig, säger William Österberg Berglund efter att ha tagit del av domen.

Första egna lägenheten

Det var i januari i år som vi berättade om 23-åriga William Österberg Berglund som flyttat till sin allra första egna lägenhet och fått stora delar av den bostadsanpassad efter sitt funktionshinder. Men inte fått en dörröppnare till hissen i trapphuset beviljat eftersom bostadsanpassningslagen inte ger rätt till det.

William överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen som valt att gå på kommunens linje och säger nej.

– Jag har hela livet kämpat för att vara en del av samhället, hissen som den här domen innefattar skulle förenkla min vardag, säger William Österberg Berglund.

Överprövningstillstånd

Nu har både kommunen och förvaltningsdomstolen konstaterat att bostadsanpassningslagen bara gäller inne i lägenheten, får du inte bara acceptera det då?

– Det är konstigt med en lag som säger att jag får hjälp inne i lägenheten men inte utanför.

Kommer du att söka överprövningstillstånd i kammarrrätten?

– Domen är alldeles färsk, men sen sak är säker, jag ger mig aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer