Jag vill slå ett slag för de lokala reportrarna – ni är viktiga!

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Den lokala journalistiken är alltid viktig. Men just nu är den mer central än någonsin. Vi är där ute och jobbar varje dag, för att leverera relevant och korrekt information till er.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Hyllas den som hyllas bör. All personal inom vård och omsorg har slitit som bara den i mer än ett halvår nu. De har jobbat tusentals timmar övertid. Med masker som skaver och är tunga att andas i. De jobbar för att rädda liv, timme efter timme, dag efter dag. Och de måste bara fortsätta – så länge pandemin gör det. Vi lyfter deras betydande arbete i våra publiceringar i princip varje vecka.

Men med den här krönikan vill jag lyfta ett annat betydelsefullt arbete som görs varje dag – av personen på andra sidan kameran, den lokala reportern.

Korrekt och opartisk information är grundläggande

I ett krisläge måste korrekt och opartisk information nå invånarna. Folket behöver ha en trovärdig källa att gå till för att hålla sig uppdaterade och veta vad som gäller. Det är avgörande för att kunna ta välgrundade beslut i sin egen vardag.

De lokala reportrarna servar invånarna i Gävleborg med detta dagligen. Utan dem skulle informationen om utvecklingen i just vårt län vara knapphändig, riksmedierna kan inte ge den lokala bilden så som vi gör. Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Helahälsingland, P4 Gävleborg och SVT Gävleborg har en central roll att spela under pandemin, faktiskt ett samhällskritiskt uppdrag. Och de lokala nyhetsredaktionerna levererar. I ett ovanligt högt tempo.

Stort intresse från publiken

Vi kan tydligt se att ni vänder er till oss i dessa tider. Det ser vi i statistiken över hur många som tar del av våra publiceringar. Det är vi tacksamma för. Tack för förtroendet!

Vårt självklara uppdrag är att ge korrekt och relevant information om utvecklingen. Vårt uppdrag är också att granska och ställa de kritiska frågorna. Men vi ska även roa och underhålla. Visa på det som fungerar och det som är bra.

Våra reportrar fångar de här berättelserna. Träffar människorna som drabbats eller lyssnar på region Gävleborgs presskonferenser. Självklart utrustade med mickbommar för att hålla avstånd och desinfektionsmedel för att sprita utrustningen med.

Mångfald av medier berikar

Det är ett högt tryck på redaktionerna i dag. Flödet av nyheter kopplade till corona är större än vad åtminstone SVT Gävleborg har resurser att fånga upp. Det ställer stora krav på oss att välja och prioritera rätt saker att belysa och berätta om.

Det visar också på värdet av att ha en mångfald av lokala medier – den viktiga frågan som vi inte hinner belysa en dag kan ni kanske ta del av hos tidningarna eller radion.

Vi vet inte allt som sker heller. Vi har koll på mycket men inte allt. Så berätta för oss! Vet du någon som gör ett strålande jobb eller har kommit på en smart lösning för något vardagsproblem i dessa speciella tider? Berätta! Har du och din familj eller vänner hittat en ny fritidssysselsättning eller ett nytt sätt att umgås under pandemin? Berätta! Eller vet du något vi borde granska? Berätta!

Vi finns för er.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Mer i ämnet