Björnen på bilden är inte den björn som sköts i Rödmyra. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Jägare på grävlingsjakt sköt björn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsålden som var ute och jagade grävling misstänks för jaktbrott sedan han skadeskjutit en björnhona.

RÄTTELSE: Enligt de första uppgifterna från polisen ska mannen ha skjutit mot björnen i tron att det var en grävling. Enligt jägaren själv var det inte så det gick till och vi har därför uppdaterat artikeln.

Händelsen utspelade sig i Rödmyra, Ljusdals kommun, sent på lördagskvällen. I en intervju med tidningen Svensk jakt berättar jägaren att han släppt sin hund för att spåra upp en grävling som en annan person i sällskapet sett gå över en väg.

Hunden ska ha fått upp spåret och efter ett tag markerat att den hittat något. När jägaren närmade sig för att se vad hunden markerat kom en björn fram ur skogen.

Sköt i luften

– Jag sköt direkt ett skott i luften för att försöka skrämma den. Men istället kom hon rakt emot mig. Jag hann bara växla patron och vrida mig lite grand så var björnen bara tio meter från mig. Då sköt jag igen, berättar jägaren i Svensk jakt.

Björnen skadesköts och mannen ringde och anmälde händelsen. Ungefär fyra timmar senare hittades björnen av eftersöksjägare som kunde avliva djuret, en mindre björnhona.

– Det känns otroligt skönt att de lyckades få fatt på henne och att hon inte heller hade några ungar, säger jägaren till Svensk jakt.

Misstänks för jaktbrott

Mannen misstänks nu för jaktbrott, vilket är standardförfarande när exempelvis björnar skjuts då det inte är licensjakt.

– Nu finns björnen på Bollnäs polisstation i väntan på att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för att undersökning, säger Mats Länn, rlc-befäl vid polisregion Mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.