Foto: Heiko Junge, TT

Jägarnas Riksförbund överklagar – vill skjuta 45 vargar i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Jägarnas Riksförbund överklagar samtliga länsstyrelsers beslut om licensjakt på varg. Dessutom begär man extra jakt i olika län. I Gävleborg vill man att 45 vargar ska få skjutas.

Totalt vill Jägarnas Riksförbund att det ska fällas 209 vargar i Sverige under licensjakten 2021, varav 45 i Gävleborgs län. Anledningen säger man syftar till att komma ner till den nivå som beslutades av riksdagen 2013, nämligen 170 vargar. 

– Vi har tittat på riksdagens beslut och kalkylerat fram hur många som bör skjutas för att nå ned till deras utsatta nivå. Då blir det till exempel så att mer än dubbelt så många vargar bör skjutas i Gävleborg, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund. 

Sista september beslutade Länsstyrelsen i Gävleborg att tolv vargar ska få skjutas under licensjakten 2021. Nu har alltså Jägarnas Riksförbund överklagat beslutet. 

– Nu får vi helt enkelt se vad det här landar i. Licensjakten måste till av flera skäl, bland annat för att vargen ska behålla någon form av naturlig skygghet gentemot människan, säger Jens Gustafsson. 

Jämtland: 5 vargar
Västernorrland: 2 vargar

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet
Dalarna: 37 vargar
Gävleborg: 45 vargar
Värmland: 51 vargar
Stockholm: 3 vargar
Uppsala: 3 vargar
Örebro: 29 vargar
Västmanland: 21 vargar
Västra Götaland: 0 vargar

Södra rovdjursförvaltningsområdet
Södermanland: 8 vargar
Östergötland: 5 vargar

Totalt: 209 vargar

Källa: Jägarnas Riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.