Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför lockas Jacob Liw av svetsjobbet. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: Anders Öhlund/ SVT

Här tävlar Jakob om plats i svets-SM: ”Det gäller att vara noggrann”

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Liw från Österfärnebo var en av tio unga svetsare som tävlade om en plats till svets-SM i Norrköping senare i år. Regiontävlingen gick på Bessemerskolan i Sandviken.

– Vi har övat ganska mycket, fått dispans från vissa andra lektioner för att sitta och svetsa och nöta, säger Jakob Liw.

Industriprogrammen runt om i landet har under flera år haft svårigheter att locka elever. Men att ordna tävlingar med SM-status, och ett Europamästerskap senare i år i Polen, kan öka intresset för utbildningarna – tror LO och Industriarbetsgivarna som är arrangörer.

– Här får ungdomarna möjlighet att visa sin yrkesskicklighet. Vi dras med oförtjänt dåligt rykte inom industrin för sådana här jobb, säger Fredrik Gunnarsson hos Industriarbetsgivarna och tillägger:

– Vi behöver få fler att utbilda sig till svetsare. Det är stor brist i hela landet. Här hamnar ungdomarna i centrum, det förtjänar de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.