Järnvägsmuseum kritisk till kommunens turistbroschyr

Sveriges Järnvägsmuseum känner sig förbisedda av Gävle kommun och Visit Gävle i marknadsföringen.
Gävle kommun lyfter hellre fram länsmuseet i broschyr, ett museum som är stängt för besökare den här säsongen.

I Gävle kommuns och Visit Gävles broschyr med tips om sådant som restauranger och hotell för turister får två museer extra uppmärksamhet, men länets populäraste museum är inte ett av dessa.

– När jag fick årets broschyr som delas ut på turistbyrån och på Gävles infopoint-ställen så letade jag jättemycket efter Sveriges Järnvägsmuseum. Men det fanns vare sig bilder eller reportage. Det är konstigt tycker jag eftersom vi har öppet hela sommaren och storsatsar, säger Mia Lundstedt som är chef för den publika verksamheten på Sveriges Järnvägsmuseum.

Förväntat sig något annat

I broschyren nämns visserligen museet på en liten karta, men där har det placerats in på alldeles fel plats i Gävle.

Däremot har länsmuseet fått en helt egen halvsida med bilder och text trots att  länsmuseet inte ens är öppet av ombyggnation. Sveriges Järnvägsmuseum hade förväntat sig något helt annat.

– Broschyren är otroligt viktig för oss. När det kommer utländska gäster så går de till turistbyrån och då måste vi finnas med i broschyren,  säger Mia Lundstedt.

LÄS MER: Järnvägsmuseum byter ägare

Sveriges Järnvägsmuseum har reagerat med stark irritation och har slängt alla broschyrer som kommunen hade tänkt att de skulle dela ut till turister.

Och museets chefer förbereder ett skriftligt klagomål till kommunen.

– Det är svårt att trycka om något i det här läget, men i den bästa av världar så hade kommunen tryckt en helt ny broschyr, säger Mia Lundstedt

Inget misstag av kommunen

Det hela rör sig dock inte alls om ett misstag från kommunens sida utan har skett helt medvetet säger näringslivschef Johan Tunhult, som menar att Sveriges Järnvägsmuseum marknadsförs kraftigt av kommunen i andra, framförallt digitala, kanaler.

TV: Se hela nyhetsinslaget på SVT Play

Men ni låter länsmuseet ta plats och det är ju inte ens öppet?

– Det är riktigt. Anledningen till det är att vi ser ett nyhetsvärde i att det öppnar igen i september, säger Johan Tunhult.

TV: Se 150-åringen som gör comeback

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer