Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Järvsös nya energieffektiva snökanoner är på plats, men det är inte de nya snökanonerna som gör att fler backar än vanligt är öppna vid säsongstarten i år. Se vad de har gjort i klippet! Foto: Maria Broberg/SVT

Fler pister öppnar tidigt i Järvsöbacken – jord har ersatt snö

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets säsong har Järvsöbacken investerat i 35 nya snökanoner. De nya kanonerna använder mindre luft och vatten än de äldre snökanonerna.

På sikt kan det bli aktuellt att byta ut ännu fler av de gamla snökanonerna.

– Det är första gången vi testar det här i skarpt läge om man säger så. Vi kommer att göra en utvärdering och se sen hur vi ska gå vidare, säger Peter Augustsson, vd Järvsöbackarna. 

Inspirerade av kollegor i branschen

Idén fick de från kollegor i branschen.

– I det här fallet har vi faktiskt varit nere i Borlänge i Dalarna och tittat.

De nya snökanonerna ser i princip ut som de äldre, bara att munstycket ser lite annorlunda ut och de är 9 meter, vilket är några meter högre än de äldre. Totalt används 250 kanoner i anläggningens backar.

Men det är inte de nya snökanonerna som gör att fler backar än vanligt är öppna vid säsongstarten i år. Se vad de har gjort i klippet ovan!

Hassela: 23 december & sen dagligen

Kungsberget: 17 – 18 december & dagligen från 22 december

Järvsö: 17 – 18 december & dagligen från 22 december

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.