Jättendal har fått förstärkning i form av två heltidsbrandmän och en ny brandbil. Foto: Madelene Granath, Hudiksvalls kommun

Jättendal förstärks med två heltidsbrandmän och en brandbil

Uppdaterad
Publicerad

Förra våren utreddes hur den framtida räddningsorganisationen skulle se ut i Nordanstig och Hudiksvall. Svaret blev två brandmän på heltid och en ny brandbil.

– Jättendal åker på alla larm, säger Mats Åberg, räddningschef på Norrhälsinge räddningstjänst i en intervju med Hudiksvalls kommun.

Anledningen till utredningen var att det var svårt att rekrytera deltidspersonal och lösningen blev två nyrekryteringar – till heltidsjobb. Med utökad personal ska räddningstjänsten kunna frigöra resurser till att satsa på förebyggande arbete, som exempelvis riktas mot skolverksamheten.

– Särskilt roligt är det att vi nu kan satsa mer på det viktiga förebyggande arbetet, säger förvaltningschef Anders Zetterlund, verksamhetschef på Norrhälsinge räddningstjänst, i en intervju med Hudiksvalls kommun.

Jobbar när larmen går

De nya brandmännen är stationerade i Jättendal på dagtid under vardagar för att det är då de flesta larmen inkommer. Och de rör sig över hela Nordanstig med den nya bilen. Förutom den nya bemanningen finns redan 1+4-bemanning i Jättendal.

– Den första insatsen är jätteviktig, och Jättendal åker på alla larm. En bil som redan är på rull kan i många fall nå en olycksplats eller brand snabbare, säger Mats Åberg.

Brandbilen är bland annat utrustad med skärsläckare som gör att personalen kan kväva bränder inomhus utan att själva behöva gå in i byggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.