Peter Kärnström, S, kommunalråd i Sandviken, utreds av JK misstänkt för att ha efterforskat en källa.

JK utreder om Sandvikens kommunalråd efterforskat källa

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern, JK, har beslutat att inleda förundersökning mot Sandvikens kommunalråd, Peter Kärnström, för otillåten efterforskning av källa.

En person har anmält att kommunalrådet brutit mot efterforskningsförbudet, som är en del i den svenska grundlagen. Enligt anmälan har kommunalrådet efterforskat vem som har lämnat över en inspelning från ett sammanträde i augusti 2018 till en journalist.

JK har på tisdagen beslutat att inleda en förundersökning. Myndigheter har inte rätt att forska i vem som lämnat ut uppgifter. Till Arbetarbladet säger Kärnström att han inte förstår anklagelserna men välkomnar en utredning.

FAKTA: Meddelarfrihet och efterforskningsförbudet

Enligt l kap. l § tredje stycket tryckfrihetsförordningen (TF) står det var och en fritt att, med vissa undantag, meddela uppgifter och underrättelser i vilket ämne som helst till författare, utgivare, redaktioner och nyhetsbyråer för offentliggörande i tidningar och andra tryckta skrifter (meddelarfrihet). Motsvarande bestämmelse finns i l kap. 2 § yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Myndigheter och andra allmänna organ får enligt 3 kap. 4 § TF respektive 2 kap. 4 § YGL inte utan stöd i grundlagen efterforska vem som har lämnat meddelanden enligt ovan (efterforskningsförbudet). Uppsåtlig efterforskning i strid med förbudet straffas enligt 3 kap. 5 § TF respektive 2 kap. 5 § YGL med böter eller fängelse i högst ett år.

Källa: Justitiekanslern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.