Personalen på Gävleanstalten misstänkte att en intagen hade utsatts för en våldtäkt av en medfånge och isolerade de berörda. Nu får anstalten kritik av JO. Foto: SVT

JO kritisk efter våldtäktshistoria på Gävlefängelset

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Gävleanstalten misstänkte att en intagen hade utsatts för en våldtäkt av en medfånge och isolerade de berörda.

I själva verket handlade det bara om en spontan ryggmassage, enligt fångarna själva. Nu riktar JO kritik på flera punkter mot isoleringen och andra brister i fallet, som ska ha skakat om tillvaron på avdelningen. Detta sedan en av de intagna gjort en JO-anmälan om händelsen

Den påstått utsatte mannen fick genomgå en kroppsbesiktning, och enligt justitieombudsmannen (JO) finns det mycket som tyder på att det handlade om ett påtvingat kroppsligt ingrepp snarare än en åtgärd som han samtyckt till.

Det är i så fall mycket allvarligt, enligt JO, som dock avstår från kritik på den punkten med hänvisning till den bristfälliga dokumentationen i ärendet.

Har medgett brister

Kriminalvården har tidigare medgett flera fel i myndighetens hantering, bland annat att det påstådda brottsoffret blev placerad i avskildhet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.