Mätingenjörer på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning utbildas i att köra drönare för att lättare kunna göra kartor. Foto: SVT

Jobb från ovan – ingenjörer får drönarutbildning

Publicerad

Drönarbilder är numera nästan en självklarhet i din favoritserie och i ditt flöde i sociala medier. Nu ska också mätingenjörer på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning utbildas i att köra drönare för att lättare kunna göra kartor.

Det är mätingenjörer från Sandviken, Ockelbo och Hofors kommun som har gått en utbildning i att köra drönare. Med hjälp av drönarens kamera kommer de att kunna utföra sitt arbete både effektivare och enklare. 

– Noggrannheten kommer att vara lika bra som tidigare, men över stora områden kommer vi att kunna kartera snabbare, säger Elin Strandell, mät- och kartingenjör.

Ny teknik öppnar upp

Drönare har ofta använts i kommersiellt syfte, så som i film eller reklam. Den nya tekniken gör dock att drönarflygning sprider sig allt mer också till myndigheter och kommunalverksamhet.

– För några år sedan kostade allt som var verksamhet i luften väldigt mycket. Nu ha man kostnadseffektiviserat det hela ner till några tusenlappar, säger Fredrik Nilsson, som leder utbildningar i att köra drönare.

Han leder utbildningar för många olika yrkesgrupper.

– Det är allt ifrån räddningstjänst, byggföretag, inspektionsföretag och mäklare. Det har blivit vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer