Johan Sidenvall är en av många gävleborgare som cykelpendlar till sin arbetsplats. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Cykelpendlaren Johan i Hudiksvall: ”Många gånger oklart hur man ska cykla”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg vill att fler gävleborgare ska cykla till sin arbetsplats. Johan Sidenvall i Hudiksvall är en av många som redan gör det. Enligt honom är det i nuläget inga problem med att cykla i Hudiksvall, men för att fler ska välja cykeln tror han det krävs åtgärder från kommunens sida.

Johan Sidenvall bor cirka fem kilometer från sin arbetsplats, en sträcka han inte ser några problem med att cykla året om. Men han menar på att det finns mycket som kan göras för att underlätta cykling i Hudiksvall.

– Det är många små snuttar av cykelvägar, min upplevelse som en lekman är att det inte är riktigt genomtänkt.

Utöver ett sammanhållet cykelvägnät ser Johan Sidenvall även ett behov av bättre skyltning på många ställen.

Nytt cykelmål för länet

Region Gävleborgs plan för länet är att vi ska cykla mer. Och enligt regionen finns det potential för mer cykling då en ny undersökning visar att 48 procent av alla som jobbar eller studerar i Gävleborg kan ta sig till sin arbetsplats eller skola inom 15 minuter.

Kan bli en cykelstad

Även om Johan Sidenvall i nuläget inte vill kalla Hudiksvall för en cykelstad, så ser han stor potential för staden att bli det på sikt. Det han menar främst talar för det är de relativt korta avstånden i Hudiksvall, men även att kommunen just nu ser över cykelvägnätet.

– Jag vet att kommunen jobbar med att utveckla ett sammanhållet cykelvägnät i stan, så det ser jag fram emot, säger Johan Sidenvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.