Kafé i Glössbo satsar på unga utanför arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Maria Bernulf och Susanne Sundqvist driver sen tre veckor tillbaka ett icke vinstdrivande kafé i Glössbo i Bollnäs kommun. Så här i uppstarten satsar de på att ta in en eller två praktikanter som står långt från arbetsmarknaden, till att stå i kassa, servera och baka till exempel.

– Det ska bli jättekul, vi ser fram emot det, Maria och jag, säger Susanne Sundqvist.

Kaféet i Glössbo är inte nytt, men Maria och Susanne är nya på jobbet och söker efter personal. Närmare bestämt letar de efter en eller två praktikanter som de kan handleda och som kan avlasta dem själva.

– Vi har ganska lång erfarenhet av handledning både jag och Maria. Och just för att praktikplatser kräver mycket handledning kan jag tänka mig att det är svårt att få praktikplats på ett företag, säger Susanne Sundqvist.

Utanför arbetsmarknaden

När SVT är på plats är även en grupp unga inom spannet 16-29 på studiebesök. De är kopplade till Region Gävleborgs projekt som kallas för Ung i Gävleborg och Ung i Bollnäs, som satsar på samtal, stöd och studiebesök för unga som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden.

Få in en fot

Att stå utanför arbetsmarknaden i det här fallet innebär att majoriteten av de som behöver stöd via Ung i Bollnäs inte är inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetssökande för att flera, på grund av till exempel psykisk ohälsa, inte är redo för ett reguljärt jobb. Men praktikplats är något flera är intresserade av för att få in en fot i arbetslivet.

– Jag tror en praktikplats betyder jättemycket för en ungdom. Att få komma ett steg vidare, att få ett sammanhang, att känna sig behövd. Det innebär att man får prova på hur det är på den öppna arbetsmarknaden. Man får erfarenhet, referenser, självförtroende och så får växa som person, säger Lena Larsson, arbetsmarknadskonsulent på Bollnäs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.