Foto: Gävlehamn

Kapaciteten i Gävles containerhamn fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

För att klara en framtida volymökning så satsar nu Gävle Hamn och Yilport Gävle 700 miljoner på att fördubbla kapaciteten.

Konkret kommer ytterligare en kaj byggas med kranar och större djup så man kan ta emot fler och större containerfartyg. När utbyggnaden är klar kommer hamnen att kunna lossa fyra fartyg samtidigt.

Stor volymökning

Sedan starten för tio år sedan har containertrafiken i nästan oavbruten rad haft stora volymökningar.

– Inom en 25-milsradie från Gävle produceras varje år nästan 17 miljoner ton stål, papper och timmer. Mycket exporteras redan till sjöss i container via oss, och den andelen kommer definitivt att växa, säger Yilports nordenchef Eryn Dinyovszky i ett pressmeddelande.

Hamnbolaget och Yilport räknar med en ökad import och att utbyggnaden ska attrahera ännu fler exportföretag. Samtidigt med containerhamnens expansion ska det byggas ett laboratorium för Livsmedelsverkets analyser av importerade livsmedel.

Färdigt 2019

– Våra omfattande nyinvesteringar skapar helt nya förutsättningar för det som jag gärna kallar Stockholms Norra Hamn, konstaterar Fredrik Svanbom, VD i kommunägda Gävle Hamn AB.

Utbyggnaden av hamnen beräknas vara färdig under hösten eller vintern 2019.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.