Mannen hittades i en bäck vid en skogsväg och bilen han misstänks förts bort i hittades utbränd. Foto: Mats Andersson TT/Polisen

23-åringen misshandlades och ströps

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer åtalas för att ha kidnappat och mördat en 23-årig Sundsvallsbo. Mordet tros vara hedersrelaterat.

Sammanlagt nio personer åtalas nu för mord och medhjälp till mord på en 23-årig man från Sundsvall. Mannen kidnappades på Slottstorget i Gävle. Först två veckor senare, den 20 april, återfanns hans döda kropp i en bäck några mil söder om Sundsvall.

Sex personer åtalas för direkt inblandning i människorovet och mordet, ytterligare tre för medhjälp. Bland de som åtalas för mordet finns 23-åringens flickvän som enligt åklagaren också ville se honom död.

Hedersrelaterat

Åklagaren uttryckte förvåning att inte också hon dödats eftersom brottet tros vara hedersrelaterat. Upprinnelsen till mordet var att hon haft en hemlig relation med 23-åringen vilket hennes exmake och hans släkt ville sätta stopp för. Samtliga åtalade kommer ursprungligen från Irak och 23-åringen från Afghanistan.

Publicerade bild

Den utlösande faktorn till mordet var att 23-åringen gjort deras hemliga relation offentlig och publicerat en bild på Facebook där han och kvinnan står tätt samman. Enligt åklagaren var hon rädd att det skulle finnas fler bilder.

Läs mer: Åtalet för kidnappningsmordet – SVT direktrapporterade

Omfattande utredning

Polisutredningen har tagit nästan ett år och är troligen den mest omfattande någonsin i Gävle, bland annat beroende på det stora antalet misstänkta och häktade personer. Redan före jul var utredningen 12.000 sidor lång.

Flera detaljer fortfarande hemliga

Åklagare och polis har varit restriktiva med att berätta detaljer från utredningsarbetet. Men idag rätades flera frågetecken ut när polisutredningen offentliggjordes.

Sex av de nio åtalade är häktade sedan förra våren, de tre andra är inte längre frihetsberövade. Det förekommer dessutom en tionde misstänkt person i utredningen, men han åtalas inte nu eftersom han är försvunnen och är internationellt efterlyst.

Hotad och misshandlad

Månaderna innan 23-åringen försvann uppgav han ett par gånger för polisen att han blivit misshandlad och kände sig hotad till livet av en 32-årig man, men trots vittnen till misshandeln lade polisen ner utredningarna.

Hade relationer med samma kvinna

Den 32-årige mannen var tidigare gift med en 23-årig kvinna som mordoffret också haft en relation med. Både den 32-årige mannen och den 23-åriga kvinnan ingår nu bland de nio som åtalas.

Alla utom en person av de åtalade är hemmahörande i Sundsvall, den nionde bor i Sollefteå.
Flera av de åtalade är släkt med varandra.

Lång rättegång väntar

Rättegångens huvudförhandling blir liksom polisutredningen mycket omfattande. Förhandlingen beräknas ta två månader i anspråk och inleds den 7 mars i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet