”Under många år har vi fått önskemål från boende i Hamrångebygden om att det behövs fler olika typer av bostäder och särskilt tillgänglighetsanpassade bostäder”, säger samhällsbygnadsnämndens ordförande Daniel Olsson (S). Foto: Anders Sundin/SVT

Klart med beslut om nya bostäder i Bergby

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir nya bostäder i Bergby. Under onsdagen kommer majoriteten i Gävle att fatta beslut i samhällsbyggnadsnämnden som gör det möjligt för Gavlegårdarna att bygga två hus med trygghetsboende i lägenhetsform där.

SVT Gävleborg har vid flera tillfällen berättat om hur de boende i Hamrångebygden (Bergby, Norrsundet, Hamrångfjärden) kräver att få bostäder byggda. Och nu tänker alltså S, Mp, L och C ta beslut om att gå vidare i Bergby. Ärendet har pågått sedan 2017 och är efterlängtat för dem som bor där.

Lägenheter skulle frigöra villor och hus som många äldre nu tvingas bo kvar i, och det stor efterfrågan på just hus hos barnfamiljer som vill bosätta sig i Hamrångebygden. Så frågan spänner över generationerna.

– Att bygga fler bostäder i hela kommunen och inte bara i centrala delarna av Gävle är prioriterat från oss i Majoriteten och det här beslutet är ett viktigt steg för att det ska bli verklighet i Hamrångebygden, säger Daniel Olsson (S) Samhällsbyggnadsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Även i Norrsundet vill man se att Gavlegårdarna bygger bostäder på samma sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.