• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två sådan här transformatorer och ett ställverk vill Vattenfall bygga vid den röda markeringen i Stackbo. Precis utanför vattentäkten. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Klartecken för omdiskuterad transformatorstation i Stackbo

Publicerad

Nu ger Gävle kommun klartecken till Vattenfall att bygga den omdiskuterade transformatorstationen åt Microsoft i Stackbo. I ett förhandsbesked ger samhällsbyggnadsnämnden okej till bygget. Grannar och närboende protesterar och har överklagat beslutet.

Transformatorn har varit en het fråga sedan våren 2020 när kommunledningen i Gävle ville ge Vattenfall och i förlängningen Microsoft dispens att bygga på Gävles vattentäkt. Vattenfall fick dock ingen dispens att bygga transformatorstationen som innehåller 220 000 liter olja eftersom Länsstyrelsen sa nej.

”Inget bra beslut”

Ny placering blev 900 meter bort precis där gränsen till vattentäkten tar slut. Remissvar från bland annat Gästrike vatten och Gävle Energi ser inga hinder att placera stationen där. Medan miljöchef Patrik Gustavsson skriver i sitt svar att han önskar en dialog om bland annat vilka skyddsåtgärder som vidtas för att skydda grundvattnet.

– Med tanke på våra sinande brunnar i området  är det uppenbart att området är känsligt. Att den ska placeras precis på gränsen för vattentäkten är inget bra beslut, det är därför vi har överklagat och hoppas på att Länsstyrelsen ska utreda det ytterligare, säger Paul Lind, som med sin familj kommer att var dem som bor allra närmast den planerade transformatorstationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet