Kommer länen att samsas i storregionen?

Publicerad

Grannyra eller grannfejd? Sedan tidigare är det klart att Gävleborg ska ingå i region Svealand tillsammans med Dalarna, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro.

– Det kommer nog att bli grannyra på det stora hela, men det är klart att det är väldigt många frågor som måste lösas, säger Eva Lindberg (S), regionstyrelsens ordförande i Gävleborg.

1.9 miljoner invånare

Region Svealand kommer att bestå av 1.9 miljoner invånare från 64 kommuner. Sammanslagningen kommer innehålla flera frågor som ska lösas på vägen, som var den framtida regionhuvudstaden ska ligga.

Diskuterar frågan i Almedalen

I Almedalen har politikerna från de sex länen mötts för att diskutera frågan om hur de ska komma överens.

– Jag tillhör inte dem som har jublat över storregioner och det gör jag fortfarande inte men jag inser samtidigt att om våra grannar går med så måste vi gå med annars blir vi isolerade, säger Leif Nilsson (S), ordförande region Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer