Vd:n på Nordanstigs bostäder värderade, sålde och köpte en av bolagets bilar. Det ska nu utredas om det kan röra sig om jäv. Foto: SVT/Robin Herzog

Vd på kommunalt bolag gjorde affär med sig själv – bolagets bil gick till frun

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunägda bolaget Nordanstigs Bostäder har gjort ett femtontal interna bilaffärer där fordon sålts vidare till anställda utan att bilarna annonserats på den öppna marknaden. Bland annat ska vd:n, Birger Tellin, sålt en av bolagets bilar till sin fru, rapporterar Helahalsingland.se. 

Enligt tidningens granskning ska bilaffärerna ha skett under de senaste fem åren. Bland annat ska en Kia från 2015 sålts till vd:ns fru under våren 2019. Vd:n ska alltså själv ha varit värderare, säljare och köpare i affären. 

– Enligt de experter vi har pratat med så skulle det kunna röra sig om en slags jävsituation, säger Erik Strömberg, reporter på Helahalsingland.se som var först med att avslöja nyheten.

Vill inte kommentera uppgifterna

Bilen såldes till frun för 145 000 kronor när den egentligen var värd mellan 188 000 och 200 000 kronor. SVT har sökt Birger Tellin men han skriver i ett mejl att han väljer att inte kommentera uppgifterna. Till Helahalsingland.se säger han dock: 

– Jag vet inte hur jag ska se på det. Om värdet är okej så kanske jag tycker det, sen kan man alltid fråga sig om det är etiskt riktigt. Det får någon annan i så fall ta ställning till, säger Birger Tellin. 

Erik Strömberg tror inte att sådana här situationer blivit vanligare generellt sett, men att man i högre utsträckning fått upp ögonen för att det finns en sådan kultur i många kommunala bolag. 

– När man väl granskar den här typen av bolag så dyker det upp sådana här händelser. Jag tror att det här har funnits under en längre tid men kanske inte att det har granskats på det här sättet, säger Erik Strömberg.

Styrelsen ska utreda

Efter att uppgifterna kom ut i media har bostadsbolagets styrelse valt att ta juridisk hjälp för att utreda fordonsaffärerna. Även en extra styrelsestämma ska hållas under veckan. 

– Det är för tidigt för mig att kommentera tidningsuppgifterna. Däremot kan jag säga att vi tar det här på största allvar. Vad det leder till får utredningen visa, säger Katarina Bylin, styrelseordförande för Nordanstigs Bostäder.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.