Fredrik Pahlberg får sparken från sin tjänst som kommunchef i Ovanåker. Foto: SVT

Kommunchefen i Ovanåker får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Ovanåkers kommun har på måndagen beslutat att entlediga Fredrik Pahlberg från anställningen som kommunchef. Anledningen uppges vara bland annat brister i ledarskap och kommunikation.

– Vi har under en tid hanterat oro från medarbetare om dålig arbetsmiljö på kommunkontoret, brister i ledarskapet och risk för att duktiga medarbetare inte vill vara kvar i Ovanåkers kommun, säger Håkan Englund (S), kommunstyrelsens ordförande i Ovanåker, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen är kommunchefen högst ansvarig tjänsteperson för frågor som rör bland annat arbetsmiljön. Kommunstyrelsens arbetsutskott gör bedömningen att kommunchefen inte har förutsättningar att kunna lösa problemen inom rimlig tid.

– Vi har beslutat entlediga Fredrik Pahlberg från anställningen som kommunchef och i enlighet med det anställningsavtal som finns för kommunchef, säger Håkan Englund (S).

I ett melj till SVT Gävleborg skriver Fredrik Pahlberg:

”Jag är nöjd att jag har fått leda denna organisation genom en pandemi. Som chef och ledare måste man vara beredd att göra det som är bäst för den organisation som man verkar i, även om det är obekvämt för en själv. Jag kommer inte kunna lyfta arbetsmiljön på kommunkontoret inom det som min uppdragsgivare anser vara en rimlig tid”.

Får 16 månadslöner – 1,5 miljoner

Enligt las-reglerna får Fredrik Pahlberg 16 månadslöner vilket totalt blir cirka 1,5 miljoner kronor.

– Det är tråkigt att det har blivit så här. Vi har försökt hitta lösningar, men inte lyckats, säger Håkan Englund (S) till SVT Gävleborg.

Fredrik Pahlberg gör sin sista arbetsdag den 31 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer