Kommunen fortsätter neka till ansvar

Uppdaterad
Publicerad

I fredags beslutade Länsstyrelsen att räddningstjänsten i Hudiksvall är ansvarig för föroreningen som uppkom i samband med en villabrand då släckskum rann ner i flera enskilda brunnar i byn Hamre. Kommunen har tidigare hävdat sin oskuld och gör det fortfarande, trots Länsstyrelsens beslut.

Fortfarande visar flera mätprover att vattnet i brunnarna i Hamre innehåller perfluorerade ämnen långt över Livsmedelsverkets gränser för vad som är hälsosamt. Härom veckan mättes högsta värdet hittills i en brunn, medan det minskar i vissa andra.

– Det är oroväckande. Det är cancerogent, reproduktionshämmande och har alla de egenskaper man inte vill ha och vi har inte orsakat det här själva så det är jättejobbigt, säger Daniel Turås, boende i Hamre.

Länsstyrelsen beslutade nyligen att räddningstjänsten är ansvarig för föroreningen, dock jämkas ansvaret till hälften eftersom räddningstjänsten står inför svåra beslut vid en släckinsats och de kunde heller inte veta markens förutsättningar på den aktuella platsen.

Överklagar för att få prejudikat

Kommunen, som hela tiden har hävdat att räddningstjänsten inte kan vara ansvarig, fortsätter att göra det, trots Länsstyrelsens beslut. Därför kommer kommunen att överklaga ärendet till mark- och miljödomstolen.

– Jag har full förståelse för de som är drabbade, men för oss är det viktigt att få det här prövat och även nationellt ur ett perspektiv, för skulle räddningstjänsten riskera att bli ansvarig för utsläpp vid korrekta räddningsinsatser som vi anser att det här är, då kan man fundera över vad räddningstjänsten vågar gå in och släcka för bränder. Det är ett skäl till att överklaga för att få ett prejudikat, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall.

”Fruktansvärt att vi ska komma emellan”

Hamreborna kände en lättnad och såg Länsstyrelsens beslut som en upprättelse. Därför är man besvikna på kommunens planer på att överklaga.

– Det är bra att de vill att det ska bli tydligt men det är fruktansvärt att vi ska komma emellan. Vi har ju inget dricksvatten, säger Daniel Åhs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.