Se stugan som Åke Larsson har byggt själv, med trä från egen skog, som nu måste rivas. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Åke fick kommunens lov att bygga skogskoja – nu måste byggnaden rivas

Uppdaterad
Publicerad

Till och med när skogskojan på Brännön utanför Njutånger stod färdigbyggd, i början av 00-talet, sa dåvarande ordförande i byggnadsnämnden att den var okej. Men 20 år senare gör kommunen en helt annan bedömning. De tvingar nu Åke Larssons familj att riva stugan. Innan september i år ska den vara borta och familjen tror knappt att det är sant.

2010 skrevs skogsskiftet och kojan ute på Brännön över från Åke Larsson till dottern Britt-Marie Enberg. Det är hon som nu får dokumenten från kommunen och länsstyrelsen som säger att hon måste riva stugan som hennes pappa har byggt. Annars får hon ett vite på 50 000 kronor.

– Det är under all kritik. Vi ska väl inte betala några pengar. Det är snarare kommunen som ska betala oss för sveda och värk. Både pappa och jag mår otroligt dåligt över detta, säger Britt-Marie Enberg.

Bedömningen: Det är en fritidsstuga

Peter Lagerqvist (M) är ordförande för byggnadsnämnden i dag och han beklagar att familjen fick fel information när stugan byggdes.

– Både vi och länsstyrelsen gör bedömningen att det är en fritidsstuga i dag. Men jag är jätteledsen för att det har blivit så här, säger Peter Lagerqvist (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.