Kommunen ordnade trygghetsvandring – samtidigt som rånet på Brynäs

Uppdaterad
Publicerad

Vid 18-tiden på tisdagen rånades en man i sin bil på Brynäs av fyra män. Det här är det senaste i raden av flera rån i Gävle under bara den senaste veckan. Samtidigt ordnade kommunen en trygghetsvandring på Brynäs – ett tillfälle för boende att uttrycka sina synpunkter i trygghetsfrågor tillsammans med polis och räddningstjänst.

Trygghetsvandringen är en del i ett pilotprojekt i Andersberg och på Brynäs. Synpunkter och iakttagelser från vandringarna ska senare resultera i en trygghetsplan som ska presenteras för den politiska ledningen i kommunen.

– Vi gör det här för att kartlägga trygga och otrygga platser, säger Cecilia Vågberg, strateg på Gävle kommun. 

Stort intresse från allmänheten

Uppslutningen under tisdagskvällen var stor. Fokuset låg på bristande belysning, skymmande buskage och trafikfrågor men samtidigt stod det klart att den senaste tidens händelser i Gävle har gett trygghetsfrågor en ny innebörd för boende. 

– Det känns lite otryggt och kanske speciellt i Stenebergsparken här på Brynäs, säger Brynäsbon Eva Svedjerot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.