Hudiksvall först ut i länet med ny verksamhet som skall arbeta med våld i nära relationer Foto: SVT/Arkiv

Kommunen ska arbeta mot sexuellt våld

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls kommun har som första kommun i länet startat en verksamhet vars huvuduppdrag är att motverka våld i nära relationer. Det rapporterar P4 Gävleborg.

Syftet med den här nystartade verksamheten är att förebygga och förhindra våldet genom att hjälpa både våldsutsatta och våldsutövare.

LÄS MER: Många faktorer bakom våld i nära relationer

– Jag kan säga att hos de flesta våldsutsatta, om inte alla, så finns det alltid ett inslag av sexuellt våld. Det kan vara hot och sex mot ens vilja. Det kan vara att man ställer upp fast man inte vill, säger Maria Lövgren som är verksamhetsansvarig, till P4 Gävleborg

Projekt inom kriminalvården

Förra året anmäldes närmare 12.500 misshandelsbrott där förövaren var närstående till offret. För att minska återfallen har Kriminalvården tagit fram en nytt behandlingsprogram för personer som dömts för våld i nära relationer. Programmet är könsneutralt och individanpassat och prövas nu i ett pilotprojekt.

LÄS MER: Allt färre brott i nära relationer klaras upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.