Kommunen tänker gå till Högsta domstolen om släckskum

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det senaste beslutet om släckskummet i Hamre utanför Hudiksvall från högsta instans inte går att överklaga, tänker kommunen ändå försöka driva ärendet vidare. De vill undersöka varje möjlighet att slippa domstolens beslut att räddningstjänsten ska stå för återställandet av det förorenade dricksvattnet.

Förra veckans beslut från Mark- och miljööverdomstolen såg ut att vara det sista i en lång rättstvist mellan byborna i Hamre, som fått sitt dricksvatten förorenat med släckskum efter en brand, och kommunen, som inte vill se sig skyldiga.

Men trots att beslutet om att räddningstjänsten är skyldig inte går att överklaga, anser kommunen att det har skett ett missförstånd i domstolen som inte ville ta upp ärendet eftersom fel part hade överklagat, kommunstyrelsen istället för miljö- och räddningsnämnden.

Det giftiga brandskummet

– Vi tycker att det är förvånande att man har gjort den här bedömningen och än mer förvånande att man inte hörde av sig och frågade om vi hade missuppfattat situationen. Det tycker jag är märkligt i en fråga av så här stor vikt, säger Bengt Friberg, kommunchef.

Rättskedjan måste ta slut

Ett av hovrättsråden som beslutat i ärendet säger att domstolen inte kan gissa om en överklagande part har missförstått, och det finns skäl till att möjligheten att överklaga någon gång ska ta slut.

– Man får en prövning och har haft möjlighet att klaga i flera instanser så någon gång måste det ta slut så att parterna vet vad de har att rätta sig efter, säger Per Sundberg, hovrättsråd.

Men kommunen anser att ni har missförstått, kan det vara så?

– Vi har dömt som vi har gjort och vi har utgått i från att vi har gjort en riktig prövning.

Per Sundberg, hovrättsråd. Foto: SVT

Svårt att få prövning hos HD

Kommunen satsar nu på att gå till Högsta domstolen där man kan ansöka om domvilla, vilket kan göras om man anser att domstolen har begått ett grovt fel. Det är dock inte vanligt att få beviljat.

– Det är ett extraordinärt rättsmedel och restriktivt, det är särfall som det är frågan om, säger Per Sundberg.

Kommunen anser att det är frågan ett särfall.

– Mark- och miljööverdomstolen har inte provat sakfrågan, det här har betydelse för alla Sveriges räddningstjänster. Vilka bränder ska de våga släcka egentligen? Får vi inte upp frågan till prövning står beslutet fast och då kommer vi att rätta oss efter det, självfallet, säger Bengt Friberg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet