Gävle kommun vill köpa tillbaka äppelträdet

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun har lämnat ett bud på tomten där det rikskända äppelträdet står. Budet som man har lagt ligger på 6,3 miljoner kronor.

– Vi köper gärna tillbaka tomterna och trädet. Och vi betalar så att markägaren går skadeslös, men mer än så kan vi inte göra, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M) i ett pressmeddelande från kommunen.

För några år sen sålde Gävle kommun en större tomt i Gävle till en privat byggherre för 4,2 miljoner kronor. Detaljplanen ändrades så att sju stycken parhus skulle kunna byggas på tomten.

Rädda trädet

Sedan dess har bygglov beviljats som sedan har överklagats av privatpersoner som vill rädda det stora äppelträd som finns på tomten. I november kom domen från Mark- och miljödomstolen där rätten avslog samtliga överklaganden av bygglovet för sju radhus i parken. Den 9 december överklagade Naturskyddsföreningen igen, men utan resultat. Det innebär att markägaren nu kan bygga de planerade husen.

– Vi kan konstatera att vi har gjort allt rätt formellt och ändå blev det fel. Trädet är värt att bevara och vi vill köpa tillbaka marken så att markägaren kompenseras och går skadefri . Men vi varken kan eller får betala översummor för tomten, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela.

Gävle kommun har under det senaste året försökt hitta flera lösningar med markägaren, skriver man i pressmeddelandet.

Kommunen har erbjudit annan mark som kompensation. Det har markägaren tackat nej till. Markägaren har å sin sida begärt mer än dubbelt så mycket pengar för tomterna än inköpspriset. Men en överenskommelse av den arten skulle strida mot kommunallagen då det skulle gynna en enskild företagare.

Vill lösa konflikten

Det bud som Gävle kommun nu lämnar är på 6,3 miljoner kronor, dvs 2,1 miljoner kronor högre än inköpspriset. Skillnaden beror på värdeökning samt kompensation för markägarens kostnader för byggprojektet samt ränta, hävdar kommunen.

– Vi har verkligen gjort vad vi kan för att lösa detta. Nu får vi hoppas att markägaren accepterar vårt bud, säger Källgren Sawela.

Men markägaren kan fortfarande välja att inte godta budet från kommunen.

– Då kan markägaren börja bygga. Vi kan inte göra mer än så här och vårt bud är mer än rimligt, säger Källgren Sawela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.