Kommunerna tar över ansvaret för tillsyn av trängsel på restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 juli 2020 tar kommunerna över ansvaret att utföra kontroller hos restauranger, caféer och andra verksamheter som serverar mat för att minska smittspridningen av coronaviruset.

När coronapandemin drabbade Sverige utförde kommunerna tillsyn på uppdrag av regionens smittskyddsläkare. Lagändringen innebär att kommunerna tar över ansvaret. Dessutom kan kommunens tjänstemän besluta om eventuella förelägganden eller förbud på plats, istället för att invänta beslut från smittskyddsläkaren.

– Alla Gävlebor kan bidra till att minska smittspridningen genom att ta hänsyn och hålla avstånd till varandra, och stanna hemma om man uppvisar minsta symptom. Vi måste hålla i och hålla ut, krisen är inte över ännu, säger kommunalrådet Helene Åkerlind (L) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet