Rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg i samtal med företrädare för Hudiksvalls kommun. Foto: Markus Dahlberg, SVT

Kommunledning i Hudiksvall i möte med rikskronofogden

Publicerad

På fredagen mötte Hudiksvalls kommunledning rikskronofogden i hopp om att stoppa nedläggningen av Kronofogdens lokalkontor, men beslutet står fast och kampen går vidare.

16 anställda vid Kronofogdens kontor i Hudiksvall kommer att tvingas börja arbeta i Gävle eller Sundsvall om de vill stanna kvar hos myndigheten.

I oktober meddelade Kronofogden att statliga jobb ska flyttas från Stockholm och ut i landet, men i förändringen läggs också kontoren i Hudiksvall, Mora och Arvika ned.

För många orter

Kommunledningen anser att beslutet går emot regeringens intentioner om tanken med statliga jobb utanför huvudstaden, men fredagens möte med rikskronofogden Christina Gellerbrant Hagberg ledde inte till någon förändring av nedläggningsplanerna.

– Långsiktigt ser vi inte att vi kan bedriva verksamhet på så många orter som vi gör i dag. Vi finns på 37 platser runt om i landet, så utifrån det perspektivet är det inte en så stor förändring, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Räknar med riksdagen

Hudiksvalls kommun ger inte upp:

– Det här är en del i att rädda jobben i Hudiksvall men vi jobbar också mot våra riksdagsmän i Stockholm och i slutändan är det nog riksdag och regering som måste skicka signaler om att det bör till en ändring på det här beslutet, säger Mikael Löthstam (S), kommunalråd.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.