Foto: SVT

Strandade hyresförhandlingar – Gavlegårdarna vill höja hyran med fyra procent

Uppdaterad
Publicerad

Gavlegårdarna har yrkat på en fyra procents höjning av hyrorna för deras 30 000 hyresgäster. Det har Hyresgästföreningen sagt nej till, som yrkade på en höjning på 1,33 procent. Nu står förhandlingarna stilla.

Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen stod väldigt långt ifrån varandra i höstens förhandlingar. Gavlegårdarna står fortfarande fast vid sitt utgångsbud och Hyresgästföreningen gick inte med på det, de tycker att 1,33 procent är mer rimlig höjning.

– Gavlegårdarna yrkar på en ganska hög höjning i år jämfört med tidigare, under min tid på Hyresgästföreningen så brukar det ligga på ungefär 1,5 – 2,0 procent per år, vi kan inte acceptera 4 procents höjning, säger Klas Larsson på Hyresgästföreningen.

Nu kliver den centrala hyresmarknadskommittén in och avgör den nya hyresnivån för Gavlegårdarnas 30 000 hyresgäster.

Andra kommunala bolag som har förhandlat färdigt

De kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län som är klara med sina hyresförhandlingar för 2020 är Nordanstigs Bostäder (1,95 procent), Faxeholmen i Söderhamn (2,1 procent) och Bollnäs Bostäder (2 procent).

källa: Hem & hyra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.