Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Josefin Unogård Jilmefors framför ingången till hennes nu igenbommade butik i Valbo köpcentrum. Hon är förstås ledsen att hon var tvungen att begära sig själv i konkurs, men ändå lättad över att den ekonomiska smällen inte blev värre när andra vågen slog till. Foto: Anders Sundin/SVT

Konkurserna i Gävleborg på väg uppåt – Josefin tvingades slå igen butik

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 2020 ökade konkurserna i Gävleborgs län efter att ha legat på en konstant nivå sedan sommaren. Redan under nya årets två första veckor har nu sju företag gått i konkurs. En av dem som tvingades lägga ner på grund av pandemin är Josefin Unogård Jilmefors.

– Pandemin var den direkt utlösande faktorn, allt förändrades över en natt, säger Josefin Unogård Jilmefors när vi ses utanför hennes tidigare nu igenbommade butik.

De låter lite motsägelsefullt, men konkurserna under 2020, totalt 139 i Gävleborgs län, var färre än under 2018 (147) och 2019 (144). Men sedan andra vågen slog till så har kurvorna börjat peka kraftigt uppåt, 17 i november och 13 i december. Och redan i vecka två 2021 har sju företag begärts i konkurs. Allt enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

Hade fyra anställda

Josefin Unogård Jilmefors började i butiken 2010 på franchisebasis och tog över själv 2017. När hon begärde sig själv i konkurs i oktober hade hon fyra anställda.

– Jag förstod att även om det var en återhämtning under sommaren så skulle den behöva hålla på i två tre år. Då kände jag att det fanns ett ansvar att bromsa i tid. , säger Josefin Unogård Jilmefors

På hela året ökade konkurserna i Sverige med fyra procent under 2020 jämfört med 2019, enligt Syna. Hör Josefin Unogård Jilmefors i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet