Konstnären Marie Bondeson skrev en bok om psykosvården efter sitt projekt Artist-in-hospital på psyket i Gävle. Foto: SVT

Konstprojekt på psykiatrin i Gävle kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

IVO riktar omfattande kritik mot regionen för att ha låtit en konstnär bo ett dygn på en psykiatrisk avdelning vid Gävle sjukhus och agera både personal och patient.

Konstnären Marie Bondeson fick som ett led i ett projekt ett uppdrag av Region Gävleborg att förstå psykiatrin på Gävle sjukhus bättre.

– Jag har gjort ett projekt som heter ”Artist-in-hospital” efter att ha fått ett uppdrag av Gävleborg konst att som konstnär undersöka platsen på Gävle sjukhus psykosavdelning, sa Marie Bondeson till SVT Nyheter Gävleborg när vi rapporterade om projektet för ett knappt år sedan.

Ingen sekretess

Men enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) var konstnären trots ett signerat dokument inte bunden av vårdsekretessen, och patienternas anonymitet hotades. Dessutom menar IVO att patienternas trygghet riskerats av att samma person uppträtt i olika roller.

Marie Bondeson skrev sedan en bok om psykosvården och har kritiserats av personalen för sina uttalanden.

Konstnären Marie Bondeson. Foto: SVT

– Jag har involverat patienter och personal. Det är ju en gräns mellan sjukt och friskt som är väldigt skarp, men oavsett den gränsen så har jag haft en dialog för att ingjuta lite hopp i den här verksamheten, sa Bondeson när boken presenterades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.