När bankerna överger kontanthanteringen märks det särskilt mycket på orter som Los. Foto: SVT

Kontanter allt större problem

Uppdaterad
Publicerad

Fyra mil, enkel resa, för att ta ut några hundralappar i en bankomat, och mer än dubbla det avståndet för en företagare som vill sätta in dagskassan. När bankerna överger kontanthanteringen märks det särskilt mycket på orter som Los.

Los i nordvästra Hälsingland pekas ut i en rapport från landets länsstyrelser som en extra utsatt ort när det gäller svårigheter att hantera kontanter.

Från Los är det drygt fyra mil till närmaste bankomat, det gör att Los är den tätort i landet som har tionde längst till ett kontantuttag. Mindre kontantuttag kan gå att göra på lanthandeln, men bara om dagskassan tillåter och den begränsar helst ägaren Irene Lundgren av säkerhetsskäl.

–  Kunderna förväntar sig att vi ska bli ett slags byabank, och det är något vi måste försöka ändra på, säger hon.

Ibland måste affären neka kunderna att göra uttag.

– Då blir de förtvivlade.

Men vems är ansvaret...?

– Ja, det skulle jag också vilja veta. Jag tror inte det är en liten lanthandel i Los som är ansvarig för att kunderna ska kunna ta ut kontanter. Det måste vara någon annan, säger Irene Lundgren.

Förutom uttagsproblematiken så finns också det motsatta problemet, dvs det är svårt att nå platser där det går att sätta in kontanter. Beroende på vilken bank som anlitas är avstånden lite olika långa, men det kan handla om tio mil enkel väg.

Det här drabbar framförallt företag och enligt länsstyrelsen Gävleborg är detta ett större problem än avståndet till bankomater.

Och eftersom inga värdetransportföretag vill åta sig att köra till Los är det upp till varje företagare att ta ställning till vilket som känns otryggast – enstaka resor med riktigt mycket pengar, eller tätare turer med mindre summor.

– Det är läskigt, säger Lotta Persson som driver ett företag i Los inriktat mot tillfälliga besökare.

Att helt gå över till kortbetalning ser hon inte som ett alternativ.

– Nej, då skulle jag tappa hälften av omsättningen. Det kommer turistbussar med besökare och de har med sig kontanter att handla för.

– Det är inte så att vi behöver en bank här, men vi behöver en lösning och vi vill inte bli motarbetade när vi hittat en lösning, säger Jenny Breslin som är vice ordförande i Loos bygderåd.

– Till exempel om vi skulle ha en bankomat här, då behöver vi ha ett företag som kan transportera pengar hit. Idag finns det inget värdetransportföretag som vill åka hit. Det är för långt tycker de, och då är vi inte lönsamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.