Nu räcker maten till alla av Polhemsskolan 1500 elever. Foto: Anders Sundin/SVT

Gratisätare åt upp elevernas mat – nu införs kontroller

Uppdaterad
Publicerad

I våras och nu under hösten har Polhemsskolan haft stora problem med gratisätare. Alltså personer som inte går på skolan men slinker in för att äta lunch. Ibland var de oinbjudna gästerna så många att maten tog slut för de egna eleverna.

Skolan valde att sätta in teknik, med inpasseringskontroller, för att komma tillrätta med problemet.

– Det är en vanlig tagg som finns på många företag. Men taggar sig in i byggnaden, säger Michael Andersson, rektor på Polhemsskolan.

Den yttre kontrollen kompletteras med att eleverna ibland ombeds att visa upp inpasseringskortet, som är personligt och har försetts med en bild på eleven, när de kommer till skolbespisningen.

Inget emot kort

Man kan se en risk med systemet. Att elever pressas av utomstående till att lämna ifrån sig inpasseringskortet. 

– Men jag har inte hört att någonting sådant har förekommit, säger Michael Andersson.

Efter några månader av hårdare kontroll vittnar skolledningen om att problemen med gratisätare är avhjälpt. Elever på Polhemsskolan SVT Gävleborg pratar med har ingenting emot de nya korten för att komma in, men säger samtidigt att de inte märkte av att folk som inte skulle äta på skolan ändå gjorde det.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.