Foto: Polisens förundersökning

Köpte vapen på Hobbex för 40 år sen – döms

Uppdaterad
Publicerad

En man i Bollnäs döms för vapenbrott eftersom han haft en obrukbar revolver i sin ägo utan att ha rätt till det.

Det var i februari som polisen gjorde beslaget. Revolvern fanns i en garderob hemma hos mannen. Enligt sakkunnigutlåtande från Nationellt forensiskt centrum, NFC, så tycks revolvern vara en ursprungligen mynningsladdad slaglåsrevolver av märket Colt, modell 1851 Navy, eller en replika.

Vapnet hade en trumma som inte stämde överrens med originalet och vapnet var heller inte i skjutbart skick. Dessutom hade vapnet aldrig provskjutits.

Satte in dekorationsammunition

Mannen berättade i förhör att han köpt revolvern av företaget Hobbex för 40 år sedan. Han gjorde vid den tiden om revolverns trumma för att kunna sätta in dekorationsammunition, så vapnet skulle se modernare ut.

Mynningsladdade slaglåsrevolvrar tillverkade innan 1890 får innehas utan tillstånd om ägaren är över 18 år. Men trots att vapnet var obrukbart så omfattas det av vapenlagens bestämmelser om tillståndsplikt, eftersom trumman var utbytt till en som var avsedd för gastäta enhetspatroner.

Revolvern förverkas

Tingsrätten konstaterar att det inte är bevisat att mannen visste om att det krävdes tillstånd för innehavet. Samtidigt har mannen inte gjort något för att kontrollera om det krävdes något tillstånd, ett agerande som tingsrätten kallar för oaktsamt. Därför döms han nu för ringa vapenbrott.

Påföljden för mannen blir 30 dagsböter och revolvern får han inte tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.