Kortare arbetsdag i Ljusdal – nu blir det permanent

Publicerad

Från och med 1 maj jobbar personalen på individ- och familjeomsorgen i Ljusdal sju timmar arbetsdag med samma lön. Det har arbetsmarknads- och socialnämnden beslutat.

På grund av den höga personalomsättning på Ljusdals individ- och familjeomsorg så infördes sju timmars arbetsdag på prov, vilket vi har berättat om tidigare. Enligt forskarna Kaj Gustafsson och Mikael Vallström vid Region Gävleborg har projektet med kortare arbetsdag haft ett positivt resultat.

Enligt Gustafsson och Vallström får personalen minst lika mycket gjort som vid åtta timmars arbetsdag. Dessutom mår personalen bättre av den kortare arbetsdagen. Knepet är att effektivisera arbetet och låta personalen själva styra över arbetet.

Arbetsmiljön har blivit bättre

Stressnivån har sjunkit och det är idag lättare att gå till jobbet menar Maria Berglund, Socialsekreterare på Ljusdal kommun. Personalen är införstådd med att antalet arbetsuppgifter måste göras i samma utsträckning som tidigare. Det som triggar personalen att jobba snabbare, är möjligheten att sluta en timme tidigare.

Nämnden har också bestämt att arbetsmarknads- och socialförvaltningen ska utreda vilken möjlighet som finns, att hela förvaltningen jobbar efter samma arbetsmodell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer